PIECE CHLEBOWE
Piec chlebowy dawniej należaÅ‚ do standardowego wyposażenia każdego gospodarstwa. Upieczony w nim chleb byÅ‚ smaczny, zdrowy i aromatyczny. DziÅ› coraz częściej znów pieczemy chleb w domu. A chleb upieczony w prawdziwym piecu chlebowym, opalanym drewnem, nie ma sobie równych.
Działanie pieca chlebowego
WypróbowanÄ… od stuleci formÄ… pieca chlebowego jest kopuÅ‚a. Ogrzewa siÄ™ go, palÄ…c ognisko w jego wnÄ™trzu, z tyÅ‚u paleniska. Do palenia najlepiej używać twardego drewna drzew liÅ›ciastych (buk, wiÅ›nia, czereÅ›nia) bez domieszek drzewa iglastego. Od wybranego rodzaju drewna zależy aromat i jakość pieczywa.
PodÅ‚oga i Å›ciany pieca kumulujÄ… ciepÅ‚o, a nastÄ™pnie dÅ‚ugo je oddajÄ… przez promieniowanie podczerwone. Daje to efekt podobny do dziaÅ‚ania promieni sÅ‚onecznych. W takim piecu każdy fragment wypieku jest równomiernie nagrzewany, a promienie przenikajÄ… wgłąb potraw.
Po napaleniu żar się wygarnia, a na jego miejsce wkłada się przenaczony do pieczenia chleb, ciasto lub pizzę. W piecu chlebowym można też z powodzeniem piec mięso lub przygotowywać potrawy wymagające duszenia. Piec długo stygnie, na koniec można w nim też suszyć owoce czy grzyby.
PIEC CHLEBOWY - GDZIE?
Piec chlebowy może być wkomponowany w kuchnię, piec lub stanąć jako zupełnie samodzielna konstrukcja. Wykończenie zależy jedynie od gustu i życzenia klienta. Piec może mieć obudowę murowaną, glinianą, kaflową, a nawet kamienną.
Piec chlebowy może też być ciekawym elementem architektury ogrodowej. A wspólne przygotowywanie i pieczenie pizzy, chleba i innych potraw jest sympatycznym sposobem na wspólne spÄ™dzanie wolnego czasu na Å›wieżym powietrzu.
Zapraszam do GALERII w górnym menu.
Copyright © Ciepły Piec | projekt ORNAVI
Odwiedziło nas 250745 osób